Talianske rizotá chutia naozaj inak ako tie naše, ?o je len o dôvod viac nejaké ob?as ochutna?.





Budeme potrebova?:

syr parmezán
suché víno
masový vývar
ryža (100g na osobu)
125g maslo
jednu cibu?u









Pod?a ?erstvosti parmezánu naškriabeme alebo narežeme tenú?ke plátky, príbližne 30 gramov. Cibu?u nakrájame na ?o najmenšie kúsky.



Na panvici roztopíme 3/4 masla a pridáme cibu?u.




Približne po dvoch minútach ke? cibu?a zosklovitie pridáme ryžu (v talianskej kuchyni sa ryža pred varením nepremýva, nezbavuje sa škrobu ako je to bežné u nás). Ryžu s maslom dôkladne premiešame a chví?ku takto pražíme.



Priáme súché víno tak aby zalialo ryžu. Zmes dôkladne premiešame.



Priáme masový vývar. A za stáleho miešania varíme asi 10 minút. V prípade potreby pridáte opa? vývar.



Osolíme a okoreníme ?iernym korením.



Varíme kým je ryža takmer hotová a pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.



Po ich roztopení môžeme alebo priamo servírova?, alebo ak nie je ryža ešte hotová pridáme ešte vývar a dovaríme.



A podávame, pre efekt nastrúhame ešte trošku parmezánu. Chu? má by? kombináciou kyslastej chute vína a typickej chute parmezánu.



Dobrú chu?.


Doplnené pri nasledujúcom varení rizota:
Ak máme šafrán, tak naše rizoto vyzerá ove?a lepšie. Je krásne žlté, že by sa aj brazíl?an potešil. Chu?ovo šafrán rizoto takmer neovplyvní, ale oku ulahodí.