Aj ke? mnohí focaccie poznajú, pre tých ktorí sa s ?ou stretnú po prvý raz je to zvy?ajne ?osi ako pizza bez toppingu. Dnes sa pozrieme ako si pripravi? jednoduchú focacciu doma.





Budeme potrebova? :

Polohrubú múku
Kvasnice
So?, cukor
Olivový olej
Olivy

Najskôr si pripravíme cesto. Premiešame kvasnice s múkou. Ke?že kvasnice sú rôzne (rôzni predajcovia), odporú?am ?o sa týka množstva postupova? pod?a návodu na obale kvasníc. Do zmesi kvasnic a múky pridáme so?. Na 100 gramov múky približne tretinu ?ajovej lyži?ky soli. Na rovnaké množstvo múky štipku cukru a jedna a pol lyžice olivového oleja. Zmes premiešame a pridáme trošku vody. Miešame a pridavame vodu pokia? zme nema konzistenciu cesta ktoré dokladne premiesime rukou.

Následne necháme cesto na tplom mieste kysnú? približne jednu hodinu, respektíve kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho opä? dôkladne premiesime a rozprestrieme na plech alebo do zapekacej misky v ktorej budeme focacciu piec?. Ke?že bude teraz nasledova? ?alšie, aspo? hodinové dokysnutie tak treba po?íta? s tým že nám focaccia ešte zva?ší svoj objem. Povrch focaccie potrieme olivovým olejom, opicháme olivami a dáme na teplé miesto na hodinu dokysnú?.



Vopred si vyhrejeme rúru a dokysnutú focacciu do nej dáme. Pe?ieme približne 20 minút kým jej povrch nezíska zlatistú farbu.





Hotovú ju môžeme krája? a podáva?. Nepopá?te sa ;) Tak ako pri pe?ní chlebíka po upe?ení treba chví?ku po?ka?. Dobrú chu?.