Polenta je jedlo typické pre severné taliansko. Ide v podstate o kašu z mletej kukurice pripravovanú na mnohé spôsoby.






Tu sa priznám, že polentu sa ešte len u?ím vari? a preto to bude jeden z jednoduchších receptov na polentu. Preto privítam všetky pripomienky v diskusii pod ?lánkom.

Budeme potrebova?:

polentu
so?
paradajkovu omá?ku
parmezán





Príprava základnej polenty je jednoduchá. Do vriacej vody pridáme na jeden liter vody malú lyži?ku soli a približne 300 gramov polenty. Pomaly varíme a miešame kým plenta nenadobudne konzistenciu hustej kaše.





Polentu vylejeme na drevenú dosku (možme použi? dosku na miesenie cesta) a necháme stuhnú?. Stuhnutú polentu môžme krája? nitkou. Ak sa dá tak si nakrájame si približne pol centimetra hrubé plátky.
Pri tomto varení sa mi podarila redšia polenta, ?o ale nemusí by? nutne problém.

Na dno zapekacej misky si dáme paradajkovú masovú omá?ku. Ide o rovnakú omá?ku ktorú sme si už pripravovali do lasagní v recepte Cannelloni s paradajkovo mäsovou omá?kou.





Na vrstvu paradajkovej omá?ky dáme vrstvu polenty (vrstvy plátkov polenty).





A pokra?ujeme opä? vrstvou paradajkovej omá?ky. Ak chceme môžme pokra?ova? ?a?šou vrstvou polenty a všetko ukon?i? vrstvou paradajkovej omá?ky.





Povrch posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu. Alternatívne môžte povrch pokry? vrstvou plátkou syra, napríklad eidamu a až túto vrstvu pokry? parmezánom.





A dáme zapiec? rovnako ako napríklad lasagne. Zapekáme približne 20 minút.





Podávame napríklad na lôžku zo šalátových listov. ?ervená a žltá sa so zelenou šalatových listov vhodne dop??a.








Dobrú chu?.