Zdá sa vám titulok nadnesený ? Naozaj? Pokojne by som sa stavil že je to naozaj tak. Nie ove?a, ale stavil by som sa. Tentoraz sa pozrieme na to ako si doma pripravi? chutnú pizzu.





Pizzu si, na rozdiel od ostatných talianských jedál, doma tak ako v pizzérii nepripravíte. Teda, jedine že doma máte pec na pizzu, a pokia? možno tak na drevo. Tá pravá pizza sa pe?ie pri 400 stup?och celzia, ?o doma v rúre ur?itr nedosiahnete. Napriek tomu, aj ke? to nie je tá pravá pizza, aj doma pripravená pizza môže by? chutná. Pozrime sa ako si ju pripravi? v domácich podmienkach.

Budeme potrebova?:

Polohrubú múku
Kvasnice
Olivový olej
Drvené paradajky
Oregáno
Syr (najlepšie mozzarelu, ak nie je posta?í eidam)

Pod?a chuti na veci oblohu, v mojom prípade

šunka
saláma
šampióny
kukurica
olivy






Rôzne druhy drvených paradajok


Základom pizze je cesto. Na jeho prípravu zmiešame polohrubú múku s kvasnicami, troškou soli a štipkou cukru. Na 100 gramov múky pridáme polievkovú lyžicu olivového oleja. Pridáme trošku vlažnej vody a zmes dôkladne premiešame. Pridávame postupne vodu až žiadúcu konzistenciu. Dáme minimálne na 2 hodiny vykysnú? na teplé miesto. Vykysnuté cesto bude vyzerat podobne ako na nasledujúcom obrázku.



Cesto vyberieme z misky kde kyslo a naozaj dôkladne ho premiešame s trochou múky.



Opä? ho dáme, minimálne na hodinku vykysnú?. Cesto by pritom malo narás? približne o polovicu.



Potom cesto opä? premiesime. Malo by by? vlá?ne a ?ahko sa na?ahova?. Pizzová placka by sa mala vy?aha? v rukách, chce to však ma? správne pripravené cesto a trochu praxe. S val?ekom však výrobu pizza placiek zvládnete ur?ite. Pripravte si tenu?ké menej než pol centimetra hrubé placky.



Po?as kysnutia cesta si pripravíme omá?ku na pokrytie pizze. Do drvených paradajok pridáme olivový olej, oregáno, posolíme a dôkladne premiešame.



Na plech na ktorom budeme piec? pizzu si dáme pripravené pizza placky. Tam budeme pizzu pokrýva?, ak by ste chceli pizzu s toppingom prenáša? tak by to nemuselo dopadnú? dobre.



Za?neme tým že pizza placky pokryjeme paradajkovou omá?kou.



Potom nasleduje šunka alebo saláma. Môj osobný dojem je že doma pripravená pizza sa viac kamaráti so salámou, najmä v kombinácii s olivami než so šunkou.



Potom prichádza na rad kukurica, huby a olivy. Úplne na koniec príde syr.



Niektoré recepty odporú?ajú posypa? pizzu syrom až približne v polovici pe?enia. Pri eidame rozdiel nevidím, skôr uprednostním viac roztopený a trošku pripe?ený syr. Navyše, základná nevýhoda domácej pizze, pe?enie pri nižšej teplote, a tým dlhšie pe?enie a tým spôsobenú inú chu?, otvorením rúry pri ktorom posypeme pe?úcu sa pizzu syrom ešte umocníme.
Pizzu pe?ieme 10-15 minút, ?o závisí od toho akú máte rúru na pe?enie, aká je hrubá pizza aj od cesta. Preto pizzu pe?iem pokia? vyzerá tak ako má pizza vyzera?, kým kôrka nie je zlatohnedá.



Rovnako ?as pe?enia závisí od ve?kosti pizze, va?šia a hrubšia potrebuje minútku, dve naviac.



A ke? je hotová, tak celé okolie krásne vonia, musíte sa kontrolova? a chví?ku vyrža? aby ste sa nepopálili.



Ostáva už popria?, nech sa vám tá vaša pizza ?o najviac podarí, alebo aspo? nech to nevzdáte a ?o najskôr sa skúšaním dostanete k tej vašej domácej dobrej pizze.

Dobrú chu?.