Cestovinové jedlo, ktoré v našich kon?inách nepozná z?aleka každý. ?o je ur?ite škoda. Podobbe ako lasagne, aj cannelloni existuju v nespo?etných verziách. Dnes sa pozrieme na tú, hádam najbežnejšiu.




Budeme potrebova? (~ pre 4 osoby) :

Cannelloni
Tvaroh - v originálnej verzii syr ricotta
Maslo
Plnotu?né mlieko
Cibu?u
Muškátový orech
Bobkový list
Polohrubú múku
Dve vajcia


A teraz ingrediencie v obraze.



 

 





Bešamelova omá?ka

Za?neme prípravou bešamelovej omá?ky.




Do hrnca dáme roztopi? polovi?ku 125 gramového masla. Nadrobno posekáme polovi?ku bežne ve?kej cibule. Nasekanú cibu?u pridáme do roztopeného masla a ke? zosklovitie zaprášime ju troškou múky. Zmes pražíme pokia? múka jemne nezhnedne.




V tom momente za stáleho miešania zmesi pomaly prilejeme mielko. Za stáleho miešania posolíme, pridáme nastrúhanú muškátový oriešok, a bobkový list.



Na miernom ohni stále miešame pokia? zmes nemá konzistenciu riedkej omá?ky (odhadol by som to na 15 minút).
Odstavíme bešamelovú omá?ku, ktorá po?as chladnutia ešte trošku zhustne a pustíme sa od prípravy zmesi na plnenie cannelloni trubi?iek.


Plniaca zmes

 


Na panvici roztopíme druhú polovi?ku 125 g masla.



Pridáme tvarok a dokladne zahrejeme a rozmiešame.


Následne do zmesi pridáme rozmixovaný špenát. ?a?šou možnos?ou je do roztopeného masla prida? špenátové listy a tieto na masle 5 minút podusi? a až následne prida? tvaroh.




?astokrát sa pridá ešte aj nejakú druh posekaného tvrdého syru. Tak ak máte zapekané cestoviny radšej s výraznejšou syrovou chu?ou, tak neváhajte a pridajte aj syr.

 

 
Po dokladnom rozmiešaní ešte pridáme dve vajcia, vmiešame ich do zmesi a opa? trošku posolíme a okoreníme muškátovým orieškom.

V originálnej verzii sa namiesto rozmixovaného špenátu používajú špenátové listy.



V takom prípade sa špenátové listy podusia na masle a potom sa pridá tvaroh. ?alej sa postupuje rovnako ako pri príprave plniacej zmesi s rozmixovaným špenátom.

Po dokon?ení plniacej zmesi pomaly prichádzame k finálnej fáze prípravy.

 

Cannelloni

 


Rozpo?ítame si ko?ko kusov cannelloni trubi?iek sa nám vojde do zapekacej misky. Prípadne rozpo?ítame na po?et osôb pre ktorý cannelloni pripravujeme. Pre jednu osobu sa v talianskych reštauráciách zvyknú servírova? štyri trubi?ky. Na domáce servírovania by som však ur?ite odporu?il va?ší po?et.


 

Trubi?ky potom naplníme pripravenou zmesou. Niektorí zvyknú trubi?ky pred plnením aj povari?, ?o však nepovažujem za vhodné ke?že po?as zapakania sa cestoviny aj tak dôkladne uvaria a je lepšie ke? sa varia v omá?ke  nehovoriac o ?ahšom plnení neuvarených trubi?iek a úspore ?asu varenia.


 


Naplnené trubi?ky zalajeme bešamelovou omá?kou. Tak a teraz ostáva už len zape?enie cestovín. Zapekáme až pokia? nedostaneme povrch z ?asti pokrytý typickým škvrnitým hnedožltým vzorom.

 

 


Po?as prípravy sme syr nepridávali ale ?astokrát sa v poslednej fáze prípravz ešte povrch posype syrom ktorý sa zape?ie. Aj ke? mám syr rád, cannelloni majú svoju typickú chu? pri ktorú by nemala ve?mi prerazi? chu? syra. Avšak to už je vecou vašich chu?ových preferencíí.

 

 

 

 


A pochú?ka je hotová.

Ostáva už len servírova?.


Dobrú chu? :)