Tentoraz si upe?ieme Toskánsky chlieb a vrátime sa k bruschettkám. Pri prvom recepte na toto populárne talianske predjedlo ma oprávnene postihla kritika niektorých ?itate?ov.





Dnešný recept, presnejšie ?as? o bruschettkách, bude z?asti reparátom predchádzajúcej recenzie.

Toskánsky chlieb

Najskôr si ale upe?ieme toskánsky chlieb.

Budeme potrebova?

Polohrubú a hrubú múku
Kvasnice (lepšie ?erstvé)
So? a cukor


Kvasnice rozmiešame v teplej vode spolu s lyži?kou cukru. Na pol kila múky posta?í bežné balenie kvasníc. Zmes s kvasnicami necháme pár minút postá?. Vo vä?šej miske zmiešame hrubú a polohrubú múku, v pomere jeden diel hrubej múky na sedem dielov polohrubej múky. Zmes dôkladne premiešame a postupne pridávame vodu s kvasnicami. Cie?om je prida? to?ko vody s kvasnicami aby sme získali cesto ktoré sa nelepí na steny nádoby. Nádobu s cestom prikryjeme a dáme na teplé miesto kde necháme cesto vykysnú? pokia? nezdvojnásobí svoj objem.








Cesto vyberieme z nádoby v ktorej kyslo a dôkladne ho premiesime s trochou polohrubej múky. Vymiesime ho do tvaru bagety. Na plech na ktorom budeme chlieb piec? dáme trochu hrubej múky a na ?u položíme našu "bagetku". Opä? necháme kysnú?, kým nezdvojnásobí svoj objem.











Elektrickú ?i plynovú rúru necháme vopred vyhria? a dáme do nej chlebík piec?. Doba pe?enia je rôzna. Závisí od ve?kosti chleba. Pe?ieme na 200 stup?och až pokia? chieb nezíska napovrchu ?ahko hnedú farbu, jednoducho pokia? chlieb nevyzerá ako chlieb bežne vyzerá :)








Tento chlebík sa piekol 25 minút.





Bruschetta


Pripravíme si topping na brusketky. Paradajky zbavíme šupky. Ide to ?ahko ke? ich krátko povaríme vo vriacej vode.








Ošúpané paradajky nakrájame ich drobno. Lístky bazalky umyjeme a nakrájame najemno.





Paradajky a bazalku zmiešame dokopy, pridáme olivový olej, najemno nakájanú ?ervenú cibu?ku, okoreníme troškou ?ierného korenia a osolíme. Necháme aspo? pár hodín postá?.





Chlebík nakrájame na krajce ktoré na plechu na pe?enie polejeme olivovým olejom. Dáme na pár minút zapiec? do rúry.





Z?ahka ope?ené chlebíky ešte horúce pokryjeme topingom a okamžite podávame.








V prípade že sa vám nechce alebo nemáte ?as? na pe?enie chleba, môžete použi? sendvi? alebo veku.





Veku nakrájame na krajce ktoré opä? na plechu polejeme olivovým olejom a dáme zapiec?.





Po zape?ení a pokrytí topingom dostáneme rýchlu, chutnú a dobre vyzerajúcú verziu bruschettky.





Bagetu zas môžme rozreza? po šírke a postupova? tak ako pri toskánskom chlebíku ?i veke. To ?o dostaneme je bruschettka pre va?šieho hladoša.











Podávame dozdobené ?erstvými lístkami bazalky. Dobru chu?.