Ak sa hovorí o talianskej kuchyni, zriedkakedy sa spomenú aj zemiaky. Zvy?ajne je to o cestovinách, šalátoch alebo je témou pizza. Dnes to však bude o zemiakoch, o zemiakoch s hubami a gorgonzolou.





Budeme potrebova?:

maslo
sušené huby
sterilizované alebo ?erstvé huby
syr Niva (v originálnej verzii Gorgonzola)
smotanu
zemiaky
so? a ?ierne korenie







Sušené huby namo?íme vo vode a necháme tak pol hodinu postá? kým nezmäknú. Nivu si pokrájame na ?o najdrobnejšie kúsky a rozmiešame so smotanou.





Na panvici roztopíme celé maslo a pridáme namo?ené aj ?erstvé huby. Dôkladne premiešame a pražíme asi 20 minút, respektíve dovtedy kým huby nie sú mäkké a kým sa všetka tekutina neodparí. Okoreníme ?iernym korením a dôkladne posolíme.









Zemiaky o?istíme a nakrájame na tenké plátky.





Do zapekacej misky vložíme prvú vrstvu zemiakov. Rovnomerne nimi pokryjeme dno zapekacej misky.





Nasleduje vrstva húb. Týmito pokryjeme prvú vrstvu zemiakov.





Vrchnou vrstvou bude opä? vrstva zemiakov.





Všetko to zalejeme smotanou so syrom. Osved?ilo sa mi zmes smotany a syru pred zaliatim zemiakov dôkladne prehria? až sa vä?šina syra roztopí. Takto je syr homogennejšie rozmiestnený.





Dáme zapiec? na približne 30 minút do rúry na 200 stup?och. ?as zapekania závisí od hrúbky jednotlivých vrstiev a teploty v rúre, takže zapekáme až je povrch pekne zlatistý.





Podávamé teplé, možme dozdobi? lístkami bazalky.





Dobrú chu?.