Gnocchi, vyslovujeme ?oki, sú talianskou špecialitou trošku podobnou naším haluškám, vo verzii gnocchi con zola dokonca mierne podobnou našim bryndzovým haluškám. No nevyskúšate?






Gnocchi sa pripravujú z pomaly v šupke uvarených zemiakov potom premiešaných s múkou a vají?kami. Niekedy si ich pripravíme tentoraz si však zvolíme jednoduchšiu cestu a kúpime si polotovar. Aj ke? mnohí povedia že kúpený polotovar nie je to ?o doma pripravené gnocchi, nám lenivým na dnes posta?ia.





Budeme potrebova?:

Gnocchi
Maslo
Parmezán
Syr gorgonzola (zamenite?ný syrom Niva)
Smotanu na varenie


Na jednu dávku si vydelíme približne 250 gramov knedlí?kov gnocchi.








Do vriacej osolenej vody pridáme gnocchi.





Varíme ich pokia? neza?nú pláva? na povrchu vody, ?o nastane po pár minútach (2 - 4 minúty). Pozbierame ich a scedíme.





Po?as vare gnocchov si na panvici roztopíme maslo. Do ktorého následne pridáme ?erstvo scedené gnocchi.





Chví?ku opekáme na masle. Dáme na servírovací tanier, posypeme najemno nastrúhaným parmezánom a okamžite podávame.








Túto jednoduchú verziu gnocchov nájdete v talianských reštauráciach zriedka. ?astejšou je verzia gnocchi con gorgonzola. Táto sa odlišuje omá?kou, ktorá sa pripravuje nasledujúcim spôsobom.





Na panvici si roztopíme maslo do ktoré pridáme kúsky najemno posekanej nivy. Prilejeme smotanu a za stáleho miešania zmes dôkladne prehrejeme.





Hotové gnocchi pridáme do omá?ky, dôkladne premiešame s omá?kou a hne? podávame.





Dobrú chu?.