Pokia? pizza je najpopulárnejším jedlom talianskej kuchyne, lasagne sú výnimo?nou špecialitou, ktorú je škoda si ob?as nepripravi? aj doma. Verte že stojí za to.





Budeme potrebova?:

maslo (125 g)
mielko (1 liter)
mletý muškátový oriešok
bobkový list
?ierne korenie, so?
bazalku, ak je to možné ?erstvé lístky bazalky
sušené huby
olivový olej
cibu?u
brav?ové mäso
hydinovú pe?e?
pasírované paradajky
lasagnové cestoviny
parmezán








?erstvú bazalku si môžte dopestova? sami aj doma v kvetiná?i, no môžte si ju aj kúpi? v niektorom z mnohých hypermarketov. Tú ktorú som si takto naposledy doniesol domov si neviem vynachváli?.





Za?neme prípravou bešamelovej omá?ky. Tú si pripravíme z masla, mlieka, bobkového listu a mletého nuškátového oriešku pod?a návodu v našom recepte Cannelloni, ?aro delikátnej chuti.

Existuje obrovské množstvo receptov na lasagne. Vždy sú to vrstvy plátkov cestovín, takmer vždy s bešamelovou omá?kou. Jednotlivé recepty sa líšia zložením a prípravou ?ervenej omá?ky. Jednu z typických ?ervených omá?ok sme si pripravili v recepte Cannelloni s paradajkovo mäsovou omá?kou. Ak chcete omá?ku s hydinovým mäsom skúste ju.

Tentoraz si však pripravíme omá?ku z brav?ového mäska a kuracej pe?ene. Brav?ové si pomelieme najemno a kuraciu pe?e? si narežeme na drobno. Cibu?u a cesnak si nakrájame na drobné kúsky. Vopred namo?ené huby dôkladne scedíme a môžme za?a? s prípravou ?ervenej omá?ky.





Na panvici si rozohrejeme olivový olej do ktorého pridáme cibu?ku, cesnak a huby. Približne 5 minút opekáme kým cibu?ka nezosklovitie.





Pridáme mleté mäso a pe?e?, Miešame a opekáme kým mäsko nezhnedne.





Pridáme pasírované paradajky a nadrobno posekané lístky bazalky. Za ob?asného premiešavania ešte pol hodinku dusíme na miernom ohni.





Po?as varenia omá?ok si uvaríme lasagne. Vo vä?šom hrnci necháme zovrie? dobre osolenú vodu, v ktorej lasagnove plátky asi 3 - 4 minúty povaríme. Dávame pozor aby sa nám po?as varenia nezlepili a aby sme ich pri vyberaní nepotrhali. Uložíme ich tak aby sa nám v prípade že budú musie? chví?ku stá? navzájom nezlepili. To znamená tak aby sa neprekrývali.





Ke? máme obe omá?ky hotové a cestoviny uvarené môžme za?a? plni? zapekaciu misku. Za?neme vrstvou lasagnových plátkov.





Prvou vrstvou na cestovine bude mäsová ?ervená omá?ka. Cestoviny prirkyjeme tenkou približne pol centimetrovou vrstvou omá?ky.





Pridáme ?alšiu vrstvu cestovinových plátkov a polejeme ju súvislou vrstvou bešamelovej omá?ky.








A opä? nasleduje vrstva cestovín a na ?u vrstva ?evrvenej omá?ky. Takto pokra?ujeme až pokia? nezaplníme zapekaciu misku, pri?om poslednou vrstvou bude vrstva bešamelovej omá?ky.





Vä?šinou sa v tomto momente posype povrch nastrúhaným paremzánom.
Teraz už len dáme zapeka? približne na pol hodinku pri 200 stup?och Celzia. Povrch hotových lasagní má by? typicky f?akato zlatohnedý.





Niekedy sa syr pridáva len 10 minút pred dope?ením lasagní.





Povrch lasagní môžme dozdobi? ?erstvými lístkami bazalky. Podávame hne? po dokon?ení. Dobrú chu?.