Jedno z najpopulárnejších cestovinových jedál špagety Carbonara, teda špagety s vají?kom a slaninkou. Prvé cestoviny ktoré si dám pri návšteve talianska, na ?om má z?asti svoj podiel ich výnimo?ná chu?, s?asti to ako nepodarene ich pripravujú vo va?šine reštaurácii na slovensku.





Budeme potrebova?:

pancettu alebo neúdenú slaninku
vajcia, približne jedno na jednu osobu/dávku
syr pecorino romano alebo parmezán
špagety
olivový olej


Tenu?ké plátky slaninky narežeme na tenké prúžky.



Vají?ka posolíme a dôkladne rozmixujeme.



Na panvici rozhorú?ime olivový olej a pridáme na? kúsky slaninky, ktoré opekáme pokia? slaninka ?ahko nezhnedne.





Rozmixované vají?ka dáme do misky v ktorej ich plánujeme premieša? s uvarenými špagetami.



Špagety si uvaríme v osolenej vode al dente a zlejeme. Okamžite potom dáme špagety do misky k vají?ku a dobre ich dohromady premiešame. Je dôležité aby cestoviny boli naozaj horúce, pretože v ich teple sa má uvari? vají?ko na peknú krémovú omá?ku.



Na povrch špagiet s premiešaným vají?kom vysypeme ope?enú slaninku a opa? dôkladne premiešame.



Ako posledný pridáme syr. Pokia? nemáte práškový parmezán tak nastrúhajte alebo z ?erstvého kúska parmezánu narežte tenu?ké pásiky syra. Zmes musí by? taká horúca že sa v nej syr ešte roztopí.



Hne? servírujeme. Pod?a tradi?nej receptúry by ste mali na cestoviny teraz namlie? ?erstvé ?ierne korenie, avšak môžete jedlo skúsi? s aj bez ?ierneho korenia a pripravova? verziu ktorá vás viac zaujme.



Niekedy sa stane že špagety neboli dostato?ne horúce a vají?ko nedostato?ne stuhlo do konzistencie krémovej omá?ky. Je chybou pokúša? sa zmes prehria? v panvici nad otvoreným oh?om, vtedy najskôr dostanete ?osi ?o sa skôr podobá na špagety s praženicou než na špagety carbonara. Lepším riešením je vodný kúpe?. Zohria? hrniec vody až do varu a položi? nad vriacu vodu misku s cestovinami. Tieto mieša? až pokia? sa pôsobením tepla nedostane omá?ka do správnej konzistencie.

Dobrú chu?.